VOTAR PER LA CIÈNCIA EUROPEA (#VOTE4SCIENCE)  >>  

Science Europe ha posat en marxa una campanya per aconseguir el suport de les forces polítiques que es presenten a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny. La campanya proposa cinc compromisos polítics per assegurar el futur de la recerca i la innovació europees. Es tracta de cinc propostes de caire general, que inclouen qüestions cabdals com el finançament, la transparència i, el que es més significatiu per a quest blog, la comunicació científica. Propostes amb força punts de coincidència amb les que POLCICOMM va  centrar el debat celebrat abans de les eleccions al Parlament de Catalunya.

La política científica de la UE en aquest moments és un front obert amb múltiples qüestions irresoltes, de les que depenen dramàticament el progrés del continent i la qualitat de vida dels europeus. Unes qüestions que es resoldran en gran mesura com a resultat de les batalles polítiques que es lliuraran a l‘Europarlament. Els científics europeus no s’haurien d’equivocar d’objectius i de prioritats a l’hora de dipositar el seu vot. Perquè amb aquest vot dipositen, també, les seves esperances.

Science Europe (https://www.scienceeurope.org/) és l’associació que representa a les principals organitzacions públiques que financen o realitzen recerca d’excel·lència i innovadora a Europa.

Aquesta entitat reuneix l’experiència d'algunes de les organitzacions de recerca més grans i prestigioses del món amb l'objectiu d'ampliar el coneixement de com es produeix la recerca científica y com genera beneficis a la societat. Science Europe aposta per la ciència y la comunitat científica amb la finalitat d'ajudar a construir el Espai Europeu de Recerca i donar forma a la agenda científica global.

Els cinc compromisos per als candidats 2024 al Parlament Europeu 

(https://www.scienceeurope.org/media/sbjlyj3m/vote-for-science-pledge-sheet.pdf)

¬Invertir en Societat, Cultura i Competitivitat

Considerar la recerca científica en totes les disciplines com un bé públic. El finançament de la recerca i la infraestructura de recerca és una inversió en la cultura i la competitivitat de la societat europea. Invertir més diners en recerca bàsica a nivell nacional i en el Programa Marc de la UE per a R+I. Eliminar l’escletxa de rendiment en R+I en benefici d'Europa. Crear sistemes de recerca basats en valors compartits, assegurant la qualitat, l'impacte i que l'activitat investigadora transcendeixi consideracions polítiques.

¬Llibertat d'investigació científica

Establir normes comunes per habilitar i protegir la llibertat d'investigació científica. Les universitats, les agències de finançament, les organitzacions de recerca, les acadèmies i altres organitzacions de recerca haurien de disposar dels mitjans per garantir la llibertat acadèmica de tots els investigadors, professors i estudiants. Així mateix, l'autonomia de les decisions de finançament per part dels organismes de finançament s'hauria d'impulsar únicament per l’excel·lència acadèmica, i cap disciplina exclosa per a les opinions polítiques.

¬Col·laboració, obertura i equitat

Reequilibrar la col·laboració i la competència en recerca, premiant els resultats d'alta qualitat per sobre de la quantitat. Reconèixer una gamma més àmplia d'esquí i competències per atraure persones amb talent a carreres de recerca. Incorporar principis d'accés equitatiu i facilitar els usos ètics de la intel·ligència artificial en la recerca. Oferir sistemes de recerca tan oberts com sigui possible i tancats com sigui necessari, permetent que l'experiència internacional impulsi la innovació i abordi de manera eficaç els reptes de la societat. Proporcionar marcs legals clars per a la seguretat del coneixement.

¬Igualtat, diversitat i inclusió

A més del gènere, incloure factors com ara l'origen socioeconòmic, l'orientació sexual i la discapacitat en les noves polítiques de la UE cap a la igualtat, la diversitat i la inclusió (EDI). Definir programes de suport a grups d'investigadors poc representats i fomentar la generalització del llenguatge inclusiu a les polítiques). i documents de procediments. Desenvolupar marcs legals per recopilar dades èticament per millorar les polítiques d'EDI a nivell nacional i europeu.

¬Comunicació científica

Integrar la comunicació científica des de l'inici dels programes i projectes de recerca, per millorar la consciència pública de la manera com funciona la investigació abordant la desconfiança i la desinformació del públic. Elevar la comunicació científica per construir relacions estratègiques a llarg termini entre investigadors, responsables polítics i societat. Reconèixer la comunicació científica com un camp d'experiència diferent i els comunicadors científics com a professionals que apliquen enfocaments basats en l'evidència.

Entrades populars d'aquest blog