POLCICOMM?  >>  

Comencem per la política científica...

Les polítiques científiques constitueixen els apartats de les polítiques públiques que s'ocupen de la gestió dels recursos assignats al finançament de la ciència i la innovació (i de les carreres científiques) per promoure el coneixement al servei de l'interès públic, millorant l’eficàcia de les polítiques públiques a les que s’aplica.

Hi ha polítiques científiques en la gestió de la R+D, en el desenvolupament de productes i serveis,  de l'economia i els mercats, la sanitat pública, les infraestructures, la gestió mediambiental, la defensa i les relacions internacionals, entre d'altres.

L’articulació de totes aquestes polítiques científiques en una estructura i uns objectius programàtics constitueixen la política científica.

Què hi fa la comunicació a la política científica?

La comunicació de la ciència flueix bàsicament per tres canals que es defineixen per la seva funció i destinataris: la validació, dirigida a científics; la valorització, dirigida a polítics, experts, policymakers, finançadors i agents de la innovació/emprenedors, i la vulgarització, dirigida a educadors, mitjans de comunicació, agents socials i grups d’interès. Els tres canals estan definits conceptualment de doble sentit.

El cas concret de la comunicació entre ciència i política (i viceversa) és una comunicació experta que té com a funció valoritzar la ciència aportant l’evidencia científica que requereixen les polítiques públiques per tal que les polítiques científiques es formulin adequadament informades en la ciència involucrada.

J.E.


Entrades populars d'aquest blog